ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
 
bullet
bullet

Έρευνα και Διδασκαλία στη Γλώσσα και το Γραμματισμό

Σκοπός της ομάδας:

Γενικά:
Η ΟΕΕ «Έρευνα και Διδασκαλία στη Γλώσσα και το Γραμματισμό» φιλοδοξεί να αποτελέσει  πλατφόρμα επικοινωνίας για ερευνητές/τριες και παιδαγωγούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα γλώσσας και γραμματισμού στην εκπαίδευση.  Αντλώντας από ποικίλα συναφή πεδία, η ΟΕΕ συμπεριλαμβάνει στα ενδιαφέροντά της εκπαιδευτική έρευνα που εξετάζει τη γλώσσα και το γραμματισμό ως σημειωτικές και κοινωνικές πρακτικές, την παιδαγωγική του γραμματισμού,  τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, το ρόλο της ανάγνωσης και της γραφής στη δόμηση του γραμματισμού, τη γλωσσική πολιτική και σχεδιασμό και τις επιρροές της  θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας στη γλωσσική διδασκαλία. Ως εκ τούτου, επικεντρώνεται στις  συνεπαγωγές που έχουν σχετικές θεωρητικές έννοιες  στη μάθηση και διδασκαλία της γλώσσας στον κυπριακό χώρο.  

Στόχοι:
Βασικό στόχο της ΟΕΕ αποτελεί επίσης ο οργανικός συνδυασμός θεωρίας, έρευνας και διδακτικής πράξης. Συνεπώς, επιδιώκει την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής εκπαιδευτικών στη μελέτη της γλώσσας και του γραμματισμού για την ανάπτυξη παιδαγωγικών πρακτικών με ευαισθησία στα δεδομένα διαφορετικών εκπαιδευτικών συγκειμένων, καθώς και την ανάπτυξη επιστημονικών παρεμβάσεων θεμελιωμένων σε ερευνητικά δεδομένα που αντλούν άμεσα από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του κυπριακού σχολείου.

Ευελπιστούμε ότι μέσω έρευνας, γόνιμου διαλόγου και επιστημονικής συζήτησης μεταξύ ερευνητών/τριών, εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών/τριών εκπαιδευτικών, φοιτητών/τριών και άλλων ενδιαφερομένων, η ΟΕΕ θα συμβάλει στην καθιέρωση και προώθηση της διδασκαλίας της γλώσσας και του γραμματισμού ως επιστημονικού/γνωστικού πεδίου στην Κύπρο. Το διετές συνέδριο της ΠΕΚ, καθώς και άλλες ενδιάμεσες εκδηλώσεις θα αποτελούν πλαίσια επικοινωνίας και διάχυσης εργασιών προς αυτό το σκοπό.

Συντονίστριες:

Δρ. Έλενα Ιωαννίδου, Πανεπιστήμιο Κύπρου
ioannidou.elena@ucy.ac.cy, Τηλ. +357 22892987

Δρ. Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Co.Charalambous@euc.ac.cy, Τηλ. +357 227133214

Δράσεις:


    Οικοσελίδα | Ταυτότητα | Διοικητικό Συμβούλιο | Ανακοινώσεις | Εγγραφή Μέλους| Συνέδρια ΠΕΚ | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
    Copyright © 2010 Παιδαγωγική Εταιρεία Κύπρου. All Rights Reserved. Hosted by logmedia